Børnevaccinationer

boernevaccinationer_webI en ikke vaccineret befolkning smittes man ofte tidligt i livet, deraf navnet “smitsomme børnesygdomme”. Formålene med børnevacinationsprogrammet er flere:

1) undgå følger efter de smitsomme sygdomme (sterilitet ved fåresyge, misdannede fostre ved røde hunde, lammelser efter polio). Ofte er følgerne værst ved sygdom som voksen.

2) opnå en tilstrækkelig vaccinationsdækning i befolkningen til, at sygdommene ikke kan trives. Dette kræver en god dækning. Jo mere smitsom en sygdom er, jo højere dækningsgrad kræves for at hindre sygdommen i at trives.
Kighoste gives f.eks. først fra 3 mdrs. alderen, men er alligevel med til at beskytte det spæde barn, ved at sygdommen holdes nede.
Vi har høj dækningsgrad i Danmark og vores børn kan således nyde godt af, at naboens børn er vaccinerede, selv om de måske ikke selv er. Men husk at vores børn senere i livet formentligt vil rejse meget mere på ferie og til uddannelse og arbejde i andre lande, end vi gør i vore dage.

3) undgå sygdom med tab af arbejdsdage og måske menneskeliv (kighoste hos spæde, hæmofilus meningitis, stivkrampe, difteri, hjernebetændelse ved mæslinger etc.)

Vacciner er ikke uden bivirkninger. Men de alvorlige bivirkninger er mange gange sjældnere ved vaccinerne end bivirkningerne og følgerne ved selve sygdommene.

Links

Børnevaccinationsprogrammet